Minden ami agrár

Minden ami agrár

Itt az új AKG? Van, akik már tudják és van, akik nem tudhatják!

2015. augusztus 07. - desztillacio

3018.jpegÓriási a sunnyogás az új Agrárkörnyezet-gazdálkodási Program (AKG) körül, pedig ha valami, akkor ez igazán érdekli a gazdatársadalmat. Testközelből tapasztalhattam meg a kormányzati "csak a haverok tudják a tutit" gépezet működését.

2015. július 22-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és annak Nonprofit Kft-je szakmai előadást tartott a szaktanácsadók részére a 2014-2020 közötti programozási időszakra szóló Vidékfejlesztési Program lehetőségeiről, az új eljárásrendekről.

Az esemény végén konzultációra is került sor. A rendezvény egyik előadója Dr. Benedek Tamás az Agrár – Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság Irányító Hatósági Főosztályának Főosztályvezető-helyettese a kérdésemre – miszerint Mikor indul az új agrárkörnyezet-gazdálkodási program? Mikor lehet olvasni a tervezetet? Mikor lehet bármilyen konkrétumot tudni a programról? – a következő választ adta (nem szó szerinti idézet):

Az agrárkörnyezet-gazdálkodási programmal kapcsolatosan a jogszabályok elfogadása a Vidékfejlesztési Program elfogadását követően sor kerül. Ezután – várhatóan augusztus közepétől a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen tájékoztató road show-t indítanak a program megismertetésére, valamint tájékoztató füzet is készül a program részleteiről.

Természetesen illedelmesen megköszöntem a választ, majd leülve a helyemre nem akartam tudni magamhoz térni. MI VAN? Két hét múlva már tájékoztatnak? Akkor csak kellett legyen valahol egy rendelet tervezet erről az egészről! Miért nem látta azt senki? Miért nem lehet róla véleményt mondani? Miért nem lehet hozzá javaslatokat fűzni? Már megint szívatnak itt mindenki? Vagy már megint csak bizonyos körök tudják előre, hogy mit is kell csinálni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennem.

Nem világos számomra, hogy egy olyan horderejű támogatási jogcím, mely 5 évre előre elkötelezi a gazdálkodót, miért nem adnak időt a felkészülésre. Tovább rontja a helyzetet a témát körülvevő szánalmas sunnyogás, amely egyre nagyobb méreteket ölt. Míg a hivatalos szervek (Miniszterelnökség, államtitkárság, kamara, stb..) semmilyen támogatást sem adnak, addig a másik oldalon olyan dokumentumok forognak közkézen, amelyek már részleteket (kötelező és vállalható kötelezettségek a programban, támogatási összegek, stb…) is bőven tartalmaznak. Egyesek már azt is tudják, milyen felületen kell majd szeptemberben, októberben a pályázatokat benyújtani. Kérdezem: Hogyan lehetséges ez? Miért van az ebben az országban, hogy csak bizonyos körök jutnak hozzá az információhoz?

Felháborító az a hozzáállás, ami a hivatalok részéről tapasztalható. Tájékoztatásra alkalmas ember nincs az egész bandában, írjak e-mailt, majd arra esetleg válaszolnak. Szánalmas. Közben mindenhonnan azt fújják, hogy a gazdálkodók érdeke a legfontosabb. Kíváncsi leszek milyen kontármunkát hoznak majd össze rendeleti szinten az új AKG-ról… Elképzelhető, hogy a hatályba lépés után még kb. 435 módosítást kell átvinni ahhoz, hogy működőképes legyen.

Mindenesetre izgalommal fogom várni ennek az egésznek a végét, hiszen nem tudom azt elképzelni, hogy mindenféle szakmai egyeztetés nélkül – ez a rendkívül jól képzett, és sok tapasztalattal rendelkező szakmai háttér – egy működőképes programot elsőre összehozzon!

Ön tervez indulni az új AKG programban? Biztos? Jól meggondolta? De ami a legfontosabb: Lesz aki tolja a szekerét?

desztillacio

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenamiagrar.blog.hu/api/trackback/id/tr387687984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása